Een beetje Tirol in de Dorpsstraat

“Dag Urbain!”

‘Dag Roger’ en ‘dag Marcel’ zeg ik meestal iets luider want zij wandelen aan de overkant van de straat.

Roger woont ook aan die kant van de straat en daar is ook de bakkerij en de krantenwinkel. Voor Marcel is het anders. Hij steekt al aan het kruispunt met de Zuidstraat de straat over. Hij verkiest dus om ook de andere kant van de straat te lopen, want met zijn rollator heeft hij er meer plaats. Er zijn immers geen parkeerplaatsen die daar het voetpad versmallen.

Eigenlijk zou Urbain ook beter aan de overkant lopen want hij gaat ook naar de krantenwinkel en nu sloft hij met kleine, wat onstabiele stapjes langs een nauwe doorgang tussen de geparkeerde auto’s en de huizenrij. Maar ja, dat is niet mijn zorg.

Urbain en Marcel behoren tot de oudsten die ik alle dagen in de ochtend tegenkom. Waarschijnlijk zijn onze wekkers gesynchroniseerd, want als ik laat ben, zie ik hen nog. Of misschien is het omdat zij meer tijd nodig hebben om tot in de krantenwinkel te geraken.

Als ik Urbain, Roger en Marcel aanspreek, hoor ik meteen een “daaaaaaaag Gerdi” terug. Bij Urbain ontsnappen er simultaan kleine wolkjes sigarenrook uit zijn mond. Mooi om te zien.

Mijn ochtend kan niet meer stuk.

Zo’n twee weken terug was ik nog in het Oostenrijkse Paznauntal. Daar nam ik me voor om mijn langlopend mini-projectje kenbaar te maken.

Al sinds de beginjaren 1990 vertoef ik in het voorjaar graag even in de Tiroolse Alpen. De après-ski is er als nergens anders zo goed en de gemütlichkeit is er troef.
Telkens valt het mij op hoe de lokale mensen je daar spontaan “Guten Morgen” of “Grüß Gott!“ zeggen. Ze doen dat al bij het elkaar kruisen op het voetpad, zelfs al hebben ze jou nog nooit eerder gezien.
Ik deed dit jaar ook weer met hun gewoonte mee. Daar word ik vrolijk van.
Misschien zit de Schnaps daar ook voor iets tussen.

Ooit vroeg ik mij af, of zo’n spontane ‘goede dag’ ook in Koekelare zou kunnen?
Waarom zijn wij zo koel, vroeg ik me af?
Of is dat louter tegen mij? Misschien is het omdat ze mij niet kennen, dacht ik.

Hoe kon ik die mooie gewoonte uit Tirol tot in de Dorpsstraat brengen?
Ik probeerde het.

Intussen misschien wel 20 jaar terug nam ik initiatief om elke dag in de straat consequent een ‘goedemorgen’ of een ‘goede dag’ te zeggen.
Sommigen zegden niets terug. Van anderen stond op hun gezicht te lezen “wat doetn’ dien nu?“.
Er waren mensen die dachten dat ik in de politiek zou gaan… Waarom zegt hij anders ‘goede dag’?

Ik bleef volhouden en ja, na lange tijd veranderde het.

Op den duur was ik niet meer de eerste die iets zei en ik hoorde spontaan “dag Gerdi”.
Was ik de eerste, dan hoorde ik steevast en meteen hetzelfde: “dag Gerdi”.

Kristof, de immer vrolijke schoenmaker, speelt al lang het spel mee en zorgt dat iedereen in de straat goed kan horen als hij een goede dag zegt. Mijn antwoord is erop aangepast. Ik start met een diepe stem, ga over naar iets zangerig en sluit af met een onnodig accentje dat hoger klinkt. Probeer u even in te beelden hoe ik zeg “Een goeeeeeeeeeeeie morgen deze morgen-ge-ne”.
Staat Kristof niet in straat, dan zoekt hij van achter zijn toonbank oogcontact. Hij houdt daarbij zijn arm en wijsvinger hoog gestrekt in de lucht tot ik hem groet.

Ook de groenteman en de slager, van wie hun winkeldeuren vaak openstaan, zwaaien of zeggen me van binnen een ‘goede dag’ .

Over de slager gesproken… Tijdens corona was mijn actie daar héél efficiënt uit te voeren. Ja, want slechts 3 klanten mochten binnen in de winkel staan, op van die grote ronde vloerklevers. De rest stond buiten hun beurt af te wachten. Met één ‘goede morgen’ , had ik meteen zeven vliegen in één klap. Hier had ik met weinig inspanningen een hoge trefzekerheid!

Heel anders is het op dinsdag.
Dat is de wekelijkse marktdag. Dan is er méér volk in de straat.
De eerste die ik tegen kom is Jef… Ik moet mij haasten of Jef is de eerste om ‘goede dag’ te zeggen.
En verder “hey, dag Dirck én dag Henriette”, Henriettes oogjes pinkelen dan… “dag Joris”, “dag de Rita-tjes”, ja, want beide dames noemen Rita, “dag Nicole en hoe is het met Georges?”, “dag Maria”, als die natuurlijk al uit de bruine Volvo is stapt, “dag Linda”…
Iets verder in de straat, nabij mijn kantoor is het “dag Greta” en ook de twee buurvrouwen zijn er. Op dinsdagmorgen is de korte babbel met hen iets anders, want dan lappen ze de ramen niet en wordt er niet geborsteld op de stoep.
Op dinsdagmorgen merk ik het ultieme resultaat van mijn klein projectje. Het maakt me gelukkig.

Vandaag was het ook plezierig om zien… ik zat al in mijn kantoor… Urbain was héél laat en ik zag hem nog net voor het raam passeren… en ik hoorde hem tegen iemand zeggen “een goede morgen”. Het sigarenwolkje kon het niet ruiken, maar ik zag het.

Ik beschouw mijn mini-projectje als geslaagd: Er is een beetje Tirol-gewoonte ontstaan in de Dorpsstraat.

Urbain op stap.

Straks ben ik 60 jaar

In mijn hersenen heeft een of ander chemisch proces, te catalogeren onder ‘onweerstaanbare drang’, mij bewogen om voor mezelf een cadeau te voorzien.

Ik zette mijn handtekening onder een bestelbon voor een scooter.

Mijn vrouw, die al maanden mijn intentie kende, maakte toen ik het haar vertelde kleine horizontale bewegingen met haar hoofd waarbij ze simultaan haar mondhoeken naar achter trok.
Ze zei niets, maar haar gelaatsuitdrukking sprak boekdelen.

Meer lezen over “Straks ben ik 60 jaar”

Over van Bovekerkes, een zoektocht naar hun afkomst en erfelijk ambt

Ik wilde al altijd graag weten hoe mijn dorp Bovekerke was ontstaan en hoe het evolueerde. Het onderwerp Bovekerke werd een ongoing-onderzoek dat misschien wel nooit zal stoppen.

Naar aanleiding van het 900-jarig bestaan van Bovekerke (2019) werden mijn bevindingen verzameld en gebundeld voor een gelegenheidspublicatie.

Omdat de directe bronnen bijzonder beperkt zijn, overwoog ik om gerelateerde onderwerpen te onderzoeken. Op die manier zou ik mijn onderwerp door randinformatie mogelijk kunnen insluiten.
Onderhavig artikel is dan ook vooral een indirecte benadering om een kijk te krijgen op de historiek van Bovekerke.

Hierna volgt een abstract van het artikel.

Meer lezen over “Over van Bovekerkes, een zoektocht naar hun afkomst en erfelijk ambt”

De mobiliteitsswitch… met een plaats voor Uber?

Door ons gemeentelijk informatieblad, De Roepsteen mei – juni 2022 p. 8-9, las ik over een nieuw Vlaams mobiliteitsinitiatief.

Afbeelding over de combimobiliteit

De accenten voor de mobiliteitsswitch liggen volgens het infoblad op:

  • frequentere busverbindingen tussen de kernen
  • flexvervoer (Hoppinbus en -taxi)
  • deelfietsen en -wagens op centrale knooppunten.

Men heeft daarbij voor ogen dat de vervoersmiddelen vlot moeten kunnen gecombineerd worden.

Meer lezen over “De mobiliteitsswitch… met een plaats voor Uber?”

Over maatregelen om het ondernemen te stimuleren en hun tegenovergestelde effect

Maart 2022. Ik hoor voor de zoveelste keer gesprekken over aannemers die ‘tot over hun oren in het werk zitten’. Het blijkt een duivelswerk te zijn om een aannemer te vinden om een opdracht uit te voeren. Vaak zou hun antwoord zijn: “Het zal niet meer voor dit jaar zijn” of “Ik zoek nog een metser, maar ik kan niemand vinden“.

De bouwsector is een van de weinige sectoren die geen grote negatieve gevolgen heeft ondervonden van corona. Meer dan de helft van de Belgen heeft zijn huis tijdens de coronacrisis gerenoveerd, terwijl dat oorspronkelijk niet gepland was“, dat weet Kamal Kharmach te vertellen in Andermans zaken, seizoen 2, Afl. 8. van 14 maart 2022.

De hoge energieprijzen hebben beslist menig particulier aangezet om hun woning beter te isoleren. Er waren misschien ook renovatiewerken om hoge leegstandsheffingen te vermijden. Combineer dit met de lage rente voor het lenen bij een bank, dan is het begrijpelijk dat velen grote werken aan hun woning hebben gestart.  

Niet te verwonderen dat het geen evidente zaak is om een aannemer vinden.

Meer lezen over “Over maatregelen om het ondernemen te stimuleren en hun tegenovergestelde effect”

WAP-studiedag met Souvenhiers

Tijdens de studiedag van het West-Vlaams Archievenplatform op 21 maart 2022 in Torhout engageerden we ons voor een panelgesprek over beeldbanken.

Souvenhiers, het beeldbank initiatief van Spaenhiers, kwam aan bod naast Beeldbank Kusterfgoed Oostende (Nathalie Franck), Westhoek verbeeldt (Nick Coorevits), Beeldbank Brugge (Dieter Viaene), Beeldbank Kortrijk (Bart Schotte) (op de foto vlnr). WAP-voorzitter en moderator voor het panelgesprek Jan D’Hondt (hoofdarchivaris stad Brugge) is uiterst links te zien op de foto.

Foto Facebook-pagina West-Vlaamse Archievenplatform

Alle voorgestelde beeldbanken worden regionaal gebruikt. Souvenhiers neemt zijn positie in, in het kust-hinterland. Van Ginter, het intergemeentelijke samenwerkingsverband, vullen Ichtegem, Torhout, Oudenburg en Koekelare de beeldbank met foto’s en krantenartikels.

Met een gemiddelde van 150 users per dag zit Souvenhiers op dezelfde lijn als de overige beeldbanken.

Proficiat aan het West-Vlaams Archievenplatform en de Stad Torhout voor de keurige organisatie van de studiedag.

Overige foto’s van de studiedag zijn te zien op de WAP-Facebook pagina.

Van waar zou de naam Hovaere(molen) toch kunnen komen?

Hovaeremolen is één van de toeristische trekpleisters van Koekelare. Bezoekers durven al eens vragen vanwaar dat de naam komt.
Het antwoord is niet evident en wie even speurt op oudere kaarten zal topniemen treffen als Oyevaertmolen en Ooievaarmolen.

In het Jaarboek 2020 van Spaenhiers verscheen het artikel “Hovaere(molen) in een historisch geografische context“.

Het artikel geeft u meer achtergrondsinformatie.

James Bond nodig?

Op 28 mei 2022 zal het 36 jaar geleden zijn dat het Russische luchtruim werd geschonden door de Duitser Mathias Rust. Hij landde met een kleine Cessna nabij het Rode Plein in Moscou.

Mathias Rust zorgde voor een historische stunt met een symbolische waarde voor wereldvrede. Hij legde een virtuele brug tussen West-Europa en Rusland. Hij zag één wereld waarin het kapitalisme en het communisme samen door dezelfde deur konden.

Het Russische antwoord hierop was 432 dagen gevangenschap.
Vandaag, zou zo’n goedbedoelde soft-James-Bond-stunt van Mathias Rust de Oekraïne-crisis doen escaleren.

Kremlin Caper: Mathias Rust’s Landing on Red Square (YouTube)

Maar ‘Rust’ is nodig in het conflict.
Als de oproep van de wereld voor vrede terecht komt in dovemansoren, dovemansoren van één man… Dan wou ik dat James Bond echt bestond.

Waterzuiveringsinstallatie Bovekerke

Met een tevreden gevoel kijk ik terug naar een goed geslaagde Gecoro-vergadering van afgelopen woensdag.

Met alle geledingen van de Koekelaarse maatschappij kozen we unaniem voor een andere plaats dan wat voorzien is voor de inplanting van een kleinschalige waterzuiveringsinstallatie in Bovekerke.

Wat op tafel ligt is enerzijds deels tegenstrijdig aan het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan uit 2006. Anderzijds bij een ruimere blik op alle natuuraspecten is het huidig plan eenzijdig en meer nadelig voor de natuur dan dat het bevorderlijk is.

Na het verlenen van het Gecoro-advies is het nu aan de gemeentelijke overheid om een wijs besluit te nemen.

We hopen dat het Gecoro-advies zal gevolgd worden.

LMM klaar voor lezingen

Vanaf vandaag is het Lange Max Museum weeral beter uitgebouwd. We omvormden een ruimte tot een waardige zaal om lezingen te geven. Met dank aan CM-Koekelare en CM-Oostende. Spaenhiers doen de try-out op zondag 20 feb. om 10u. Dan komt prof. Peter Scholliers met de lezing “Zeg me wat je eet en ik weet hoe rijk je bent”. Iedereen welkom. Inkom € 5,-. Clevenstraat 2, Koekelare.

Nieuw in Lange Max Museum