Administratieve vereenvoudiging versus Vereenvoudiging administratie

Unizo meldt in de pers op 12 aug. 2011 dat 28% van de ondernemers overweegt te stoppen door administratiedruk. Het kabinet Van Quickenborne reageerde dezelfde dag met de bewering dat de administratieve last met 31% gedaald is sinds 2000.

Het radio 1 journaal liet een ondernemer aan het woord. Minstens getuigt de perceptie van eerder een stijging dan een daling van de administratielast.

Hadden de twee het wel over hetzelfde onderwerp?

Waarschijnlijk interpreteert Van Quickenborne het begrip ‘administratieve vereenvoudiging’ als de ‘vereenvoudiging van de administratie’. De ‘administratie’ is in dit geval de ‘overheid’.
Van Quickenborne heeft daar inderdaad gescoord.
Ook de ondernemer kan hier en daar wat vlotter op het web zaken uitvoeren. De vraag is echter brengt dit veel aarde aan de dijk voor de dagelijkse administratieve lasten van de ondernemer?

Laat ons er een paar voorbeelden bij halen:
– Het oprichten van een onderneming kan nu door de webapplicaties in weinig tijd gebeuren… Maar hoeveel keer richt u in uw leven een bedrijf op?
– Bij de burgerlijke stand op de gemeente moet men dankzij het web niet veel meer langsgaan… Maar hoeveel keer trouw jij? Hoeveel keer moet jij kindjes aangeven? Of verhuis jij?

Een ondernemer zal een vereenvoudiging van zijn administratie pas ervaren als zijn dagelijkse taken eenvoudiger worden.

Laat ons er nog een paar voorbeelden bijhalen van dagelijkse taken die een ondernemer doet:

We factureren een moderne multifunctionele printer: naast de goederen dienen we de 21% BTW te factureren; ook de recupel-tax want ooit voeren we de machine af; ook de reprobel-tax voor de auteursrechten op de fotocopies die we ooit met het toestel zouden kunnen maken; ook de bebat-tax voor het batterijtje van het geheugen. Gelukkig heeft men een ingebouwde DVD-recorder nog niet uitgevonden, anders hadden we nog een auvibel-tax erbij.

Bij het factureren van een fietslichtje heb je: BTW, recupel, bebat en een flashtax. Wit licht verstoort immers het milieu en dan zie je de sterren minder goed. De laatste tax is niet nodig bij een ‘rood’ fietsachterlichtje.
(Toen de Europese muntunie ontstond werd de BTW hoogte van ons bevroren op 21% als maximum in Europa. Nu zijn de extra heffingen een verdoken vorm van extra belastingen).

Het plaatsen van de juiste zinnetjes op een factuur is ook zo’n ingewikkeld kluwen. Tekst x om aardappelen te verkopen aan Griekenland, tekst y als de export naar Spanje is…
Een Belgische BTW-deskundige richtte ooit een bedrijfje op die naar eigenzeggen de dienst kon leveren om de juiste BTW teksten met software op facturen te plaatsen. Geen enkele Belg kon het immers nog kennen om juist te factureren.

Gepubliceerd door Gerdi Staelens

Owner of @Winking. Ricoh Print&Share and Winkin' 9 as favorite products. Evangelist of @LangeMaxMuseum.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: