Koken zal waarschijnlijk nooit lukken bij mij… Misschien alleen al omdat de recepten in de kookboeken voor mij te onnauwkeurig geschreven zijn en ik me te veel vragen stel over de bereidingswijzen.
Als oplossing bedacht ik een taal om het koken accurater te beschrijven. Hieronder de grammatica en de spelling.
Aan jullie op nieuwe open source recepten op te sturen…
Ik zal ze graag delen. Overige suggesties zijn welkom.
Grammar + Syntax
Methods
GET method
GET (grondstof, var) [FOR aantal][STATUS (rijp, vers, small, big, …)]
CLEAN method
CLEAN grondstof BY (water, doekje, keukenpapier) METHOD (wassen, borstelen) END STATUS (droog, nat)
CUT method
CUT (grondstof, var) [= aantal] TO var [METHOD (reepjes, blokjes, …)]
COMBINE method
COMBINE (grondstoffen, var, …) [FOR aantal] [TO var] AT object METHOD (mixen, roeren, pletten, gieten, …) [STATUS (warm, koud)] [TILL (brei, kleur, …)] [AS (voorbereiding, eindresultaat…)]
COOK method
COOK (grondstoffen, var) [TO var] IN object METHOD (koken, braden, stoven, bakken, …) TEMP (graden, vuurstatus, …) [TIME (s, m, h)] [TILL (toestand, kleur, …)] [AS (voorbereiding, eindresultaat, …)]
CHECK method
CHECK (grondstof, var) METHOD (proeven, ruiken, kijken, …) FOR (zoet, zuur, fris, mooi, kleur, vorm, status, …)
DRESS method
DRESS (grondstof, var) ON object [METHOD (quenelle, vorm, leggen, gieten, …)] [WITH (poedersuiker, …)]
Handling instructions
/C(OMMENT)
DO (instructie, …)
[DO] method
TAKE object
PUT (grondstof, var) TO object
WHILE method DO method ENDDO
FOR (grondstof, var) [= quantity] DO (instructie, method) NEXT
BE (rustig, voorzichtig, …)
WAIT (var)
SERVE (grondstof, var)
Variables
.x = de inhoud van de variabele x
DIM Julienne = reepjes
DIM Brunoise = blokjes
DIM quenelle = een balletje of worstje van …
Example Recipe for Roux
/C Basisbereiding van roux
GET boter FOR 50 gram
GET bloem FOR 50 gram
GET bouillon FOR 0,5 liter
GET peper
GET zout
WHILE
COOK boter TO roux IN kom METHOD smelten TEMP klein vuurtje TILL boter zacht
DO
COMBINE bloem TO roux AT kom METHOD roeren TILL boter zacht
ENDDO
COMBINE bouillon TO roux IN kom METHOD roeren
COMBINE peper TO roux FOR 4 keer schudden
COMBINE zout TO roux FOR 4 keer schudden
CHECK roux METHOD proeven FOR smaakvol?
COOK roux IN kom METHOD roeren TEMP klein vuurtje TIME 4 min AS voorbereiding voor saus