Met de titel “The cost of freedom” houdt Aleks Krotoski vast aan haar gedachte van vrijheid als basis van het net. Misschien was het deze keer beter om deze titel te kiezen: “The opportunity of knowledge”.
Laat ons eerst even de bedenking maken dat iets wat aanvankelijk niet commercieel was, zachtjes aan wel commercieel zal worden. Zo is het al altijd geweest en zal het altijd wel zijn.
Toen Brugge in de middeleeuwen belangrijk werd, geraakte je niet meer vrij per boot in de stad. In Damme moest je betalen voor de doorgang. En straks zijn de ruimtereizen niet meer louter met een wetenschappelijk doel, maar reizen betalende toeristen mee.
Als consument vertellen we automatisch onze ‘behoefte’ aan een handelaar bij een aankoop.
We uiten ook onze ‘interesse’ als men bijvoorbeeld lang voor een uitstalraam staat of als men voor een tweede keer een zaak bezoekt voor wat uitleg over een product. Een handelaar moet dan gewoon zijn kans grijpen om de behoefte of de uiting van interesse te benutten.
Sommigen doen niets met deze informatie, anderen realiseren een verkoop.
Is Google dan zo uniek?
Niet omdat ze onze behoefte detecteren… Niet omdat ze zaken gratis aanbieden… En ook niet omdat ze via u een ander product verkopen aan iemand anders.
Enkele voorbeelden:
U ontvangt een wenskaartje van een restaurant een weekje voor uw verjaardag. U eet gratis als een tweede of derde persoon mee komt eten.
Je wordt 18 jaar en je krijgt een aanbod voor een gratis bankrekening, meer nog, je krijgt er meteen al een paar euro’s op.
Je wordt papa en je krijgt thuis gratis luiers toegestuurd.
Mijn garagehouder stuurt me reclame als mijn wagen bijna vijf jaar oud is. Het is zeker geen folder van een vrachtwagen, maar een personenwagen naar mijn behoefte én deze keer met gratis voetmatjes.
Kortom, als de technologie het mogelijk maakt zijn er wel mensen die hun verworven kennis benutten.
Wie was weeral dat grootwarenhuis die recent een gepersonaliseerde folder stuurt waarbij men de relatie legt tussen de klantenkaart en de informatie van het kasticket?
En ooit gezien in het Huis van de toekomst? De koelkast bestelt automatisch de producten die er niet meer in voorkomen. De sensoren lezen nauwkeurig de barcodes van uw producten zodat u niets meer vergeet… en een voorstel van een andere soort ketchup behoort tot de mogelijkheden.
Google benut dus zoals andere handelaren opportuniteiten en combineert de informatie zoveel als mogelijk op een intelligente wijze.
Angst moeten we niet hebben.
Privacy is belangrijk. Maar het mag ook niet te extreem worden. Ik wil nog graag het adres kunnen vinden van mijn schoolvrienden voor een klasreunie.
Belangrijk is wel dat we beseffen wat we meedelen aan derden.
Daarom was deze uitzending weeral bijzonder goed!