Het feit dat de jeugd bijzonder vlot omgaat met nieuwe technologie is één van de vaststellingen in deze uitzending. De vraag werd gesteld: is dit omdat kinderen alleen een online leven kennen?
Ik denk het niet.
Laat ons even enkele generaties teruggaan om dergelijk fenomeen te begrijpen:
Mijn grootvader ervaarde de gesproken gazet als nieuw medium. Hij kon het maar niet begrijpen dat hij mensen hoorde spreken vanuit Brussel via zo’n vierkant houten kistje.
Mijn vader vond het dood normaal dat je de radio aanzet om naar muziek en het journaal te luisteren. Maar in zijn leven had je de uitvinding van de tv. Hij zei “dat je ze kunt horen… ja dat wel, maar dat je ze kunt zien…?” dat gaat mijn verstand te boven.
In mijn jeugdjaren vond ik het vanzelfsprekend om te luisteren naar de radio en op woensdagnamiddag te kijken naar Nonkel Bob. Toen de computer echter opdook was dit toestel dé uitdaging om het te begrijpen. Voor velen van mijn generatie was dat net iets van het goede teveel.
Mijn zoon vond alle voorgaande toestellen zo simpel om te bedienen, maar het internet… ja dàt moest hij kennen van A tot Z. Door voldoende tijd aan het medium te spenderen kent hij het dan ook door en door!
Uit dit alles kan ik alleen maar besluiten dat wat er reeds gangbaar is in uw leven, automatisch deel uitmaakt van uw leven. We stellen er ons geen vragen over. We ‘gebruiken’ gewoon die technologie.
Wat er nieuw bijkomt, proberen we te ‘begrijpen’. We stellen ons (teveel) vragen. Het resulteert in onbegrip of we gaan er trager mee om. Aleks Krotoski voelde haar in de uitzending als een toerist op sommige websites.
Gaat het verhaal ook op in de richting van het verleden?
Zijn onze kinderen dan trager in het bedienen van de technologie die opgang had in ons leven? Zouden ze vlot een oude tv kunnen afstemmen en de antenne richten op de zender van Holland 2?
Dat is moeilijk te beantwoorden. Ze gaan het zeker beter doen dan in Mister Bean can’t get his television to work, maar sommige knowhow zullen ze waarschijnlijk missen. De kennis werd immers anders opgebouwd.
Vernoemen we nog dat userinterfaces van ‘oudere’ media nu intuïtiever zijn geworden en bijgevolg vlot te begrijpen en te bedienen zijn.
Om sommige fenomenen te begrijpen moeten we het niet altijd te ver zoeken. We moeten vooral observeren en analyseren.